De Europese Commissie in Brussel heeft een groep banken een recordboete van in totaal ruim 1,7 miljard euro opgelegd voor het manipuleren van rentetarieven die banken hanteren voor leningen onderling.

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) maakte dat woensdag bekend.

Hij toonde zich uiterst verbolgen over de “heimelijke verstandhouding” tussen financiële instellingen die elkaar eigenlijk zouden moeten beconcurreren.

Almunia noemde de boetes een duidelijk signaal dat de commissie vastberaden is om deze kartelvorming in de financiële sector te bestrijden en te bestraffen.

Barclays en UBS ontsnappen aan boete

Bij de gestrafte instellingen gaat het om Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Société Générale en vermogensbeheerder RP Martin. De manipulatie betreft onder meer de rentetarieven Euribor en Libor.

De banken Barclays en UBS kaartten de misstanden aan. Als klokkenluiders ontsnapten zij aan een boete. Voor UBS zou dat zo'n 2,5 miljard euro zijn geweest.

Deutsche Bank is de zwaarst gestrafte instelling. Het kreeg met ruim 465 miljoen euro de grootste boete voor deelname aan het kartel met Barclays. Voor deelname aan het andere kartel met UBS moet de Duitse bank nog eens ruim 259 miljoen euro betalen.

Rentefraude Rabobank

De Libor (London Interbank Offered Rate) en andere soortgelijke rentes als de Euribor zijn rentetarieven die banken in rekening brengen voor interbancaire leningen. Grootbanken wereldwijd hebben onder meer de Libor, die ten grondslag ligt aan financiële producten met een waarde van tenminste 350 biljoen dollar, jaren lang gemanipuleerd voor eigen gewin.

Rabobank maakte geen deel uit van het Europese kartelonderzoek, maar commissaris Almunia sloot nieuwe stappen in de schandalen rond rentemanipulatie niet uit. Voor betrokkenheid bij de Libor-fraude trof de Nederlandse bank al schikkingen van in totaal 774 miljoen euro met toezichthouders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. Topman Piet Moerland stapte naar aanleiding van de fraude op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl